Ενήλικος σκύλος

Η ενήλικη ζωή του σκύλου αρχίζει μετά τον 1ο χρόνο ή ακόμη στις μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές μετά τον 2ο χρόνο της ζωής τους.

Η βασική φροντίδα του σκύλου περιλαμβάνει :

Διατροφή

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο σκύλος μας πρέπει να τρώει μια υψηλής θρεπτικής αξίας, συνήθως ξηρά τροφή.
Οι διατροφικές ανάγκες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξατομικεύονται. Διαφορετικές είναι οι απαιτήσεις ενός στειρωμένου ζώου που ζει σε διαμέρισμα, διαφορετικές ενός σκύλου εργασίας, άλλες ενός ζώου που θηλάζει, ενός παχύσαρκου ή ενός αδύνατου ζώου και πολύ διαφορετικές ενός ζώου που πάσχει από κάποιο νόσημα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης). Στο ιατρείο μας μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις προτιμήσεις κάθε ζώου.
Κυρίως όμως να καθοδηγήσουμε προς την κατεύθυνση αποφυγής διατροφικού λάθους. Η παχυσαρκία ή η απίσχναση, το θαμπό και κακής ποιότητας τρίχωμα, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα είναι μόνο μερικά απλά παραδείγματα που έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα της διατροφής.
Συχνό διατροφικό λάθος είναι και η χορήγηση ωμού κρέατος στον σκύλο μας. Το ωμό κρέας είναι φορέας πλήθους βακτηρίων και παρασίτων (salmonella, Escherichia, toxoplasma, coccidia κ.α.) και επομένως, η χορήγηση ωμού θεωρείται πέρα για πέρα μια υγειονομικά λανθασμένη πρακτική.

Εμβολιασμός

Το εμβολιακό πρόγραμμα στα ενήλικα ζώα συνεχίζεται με ετήσιες – κατ’ ελάχιστο – αναμνηστικές δόσεις.
Στο εμβολιακό σχήμα, ο πυρήνας των εμβολίων μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την ηλικία και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τους κινδύνους που τυχόν διατρέχει ο σκύλος μας.
Ο ετήσιος εμβολιασμός για την λύσσα είναι Υποχρεωτικός από την ελληνική νομοθεσία, καθώς και η καταγραφή των εμβολιασμένων σκύλων.
Άλλα εμβόλια που μπορούν να γίνουν είναι για:
Τον « βήχα του κυνοκομείου » (kennel cough. Λεισμανίωση (καλά-αζάρ) με το εμβόλιο Letifent. Το εμβόλιο αυτό γίνεται σε κουτάβια άνω των 6 μηνών που είναι αρνητικά στα ορολογικά τεστ αίματος. Το εμβόλιο επαναλαμβάνεται ετησίως.

Αποπαρασιτώσεις

  • Για Ενδοπαράσιτα:

Η χορήγηση αντιπαρασιτικών συνεχίζεται στην ενήλικη τους ζωή με χορήγηση κάθε 3-4 μήνες.
Ειδικά για την διροφιλάρια (σκουλήκι της καρδιάς, heartworm) είναι απαραίτητη η προληπτική χορήγηση χαπιών κάθε μήνα (ή άλλου ισοδύναμου σκευάσματος) για τους καλοκαιρινούς μήνες.

  • Για Εξωπαράσιτα:

Σήμερα, κυρίως οι αμπούλες, τα σπρέι –σε μηνιαία χορήγηση- τα περιλαίμια αλλά και γενικά οι συνδυασμοί όλων αυτών δίνουν το μέγιστο δυνατής προστασίας.

Οδοντιατρική φροντίδα

Η ουλίτιδα, ο σχηματισμός πέτρας, η περιοδοντίτιδα, και η κακοσμία του του στόματος είναι συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι στην ενήλική τους ζωή. Ο καθαρισμός δοντιών εξασφαλίζει την υγιεινή και προλαμβάνει άλλες παθήσεις του στόματος αλλά και γενικευμένες λοιμώξεις όπως αυτές των πνευμόνων, η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα κ.α.
Ο καθαρισμός των δοντιών – που γίνεται με την χρήση υπερήχων – συστήνεται να γίνεται κάθε 1 με 2 χρόνια ανάλογα πάντα και με τα προβλήματα που έχει κάθε ζώο.
Ο πόνος που προέρχεται από προβλήματα των δοντιών στο σκύλο δεν είναι τόσο σαφής όσο θα ήταν σε έναν άνθρωπο. Στο σκύλο ο πόνος προκαλεί αλλαγή συμπεριφοράς και πολλές φορές γίνεται νευρικός. Η κλινική εξέταση του στόματος στο ιατρείο μας μπορεί να αποκαλύψει αυτά τα προβλήματα και να τους δώσει λύσεις.

Εξετάσεις και πρόληψη

Με την πάροδο της ηλικίας είναι σημαντικό να γίνονται προληπτικές εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας του σκύλου μας. Οι εξετάσεις αυτές συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Γενική αίματος
  • Βιοχημικές εξετάσεις αίματος (για την λειτουργία ήπατος και νεφρών)
  • Εξέταση για λοιμώδη νοσήματα (leishmania, ehrlichia, heartworm)

 

 

Updating…
  • Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.